Ajánlást kérek!

Nekem annó amikor a legdurvább állapotok voltak akkor a Merz drazsé + Helia D regenero fújós fejbőr tonik volt ami megállította a dolgot, a Heliaból sampont is vettem.
Aztán rátaláltam a Lee Stafford termékcsaládra Hair Growt a neve és azóta csak azt használom, a fejbőr maszkot és a sampont heti 1x-2x.

Teljesen átérzem a rémületet, a hajkefét cseréld le fésűre és nagyon óvatosan a végétől felfelé haladva bontogatva fésülködj. Próbáld meg napközben nem piszkálni,nem tapogatni. Nekem ezek a trükkök is sokat segítettek, a kefében rengeteg hajam maradt, a piszkálástól meg tört a vége.

1 Likes

Ha van lehetőséged egy labort csináltatni, akkor a vasat és a pajzsmirigy értékeket megnézetni, esetleg? Mintha említetted volna, hogy a pajzsmirigy részen valami nem teljesen működik jól, de lehet, hogy rosszul emlékszem?

Köszönöm szépen, utána nézek ezeknek a termékeknek, szoptatás alatt használhatók e. Köszönöm szépen a tanácsokat is!

Igen, autoimmun pajzsmirigy alulműködésem van. Voltam endokrinológusnal 1.5 hónapja, volt laborom is. Az értékeim nem lettek tökéletesek, de alapvetően túl rosszak sem.
Várandósság alatt is végig nyomon volt követve a vérkép.

Endokrinológus is azt mondta, hogy ez a hajhullás hormonális szülés után, és tulajdonképpen elkerülhetetlen. :expressionless:

Az egész várandósságomat, a vizsgálatokat, a szülést jól bírtam minden tekintetben. (kivéve gátmetszés után, kellett a 6 hét a regenerálódáshoz). Ez a hajhullás viszont most betesz, leginkább lelkileg zavar… Amúgy se vagyok top formában…

2 Likes

Megértem, hogy szar érzés. Nem tudod mikor áll le, jön rendbe. Ahogy fentebb írták a Lányok, mindenképp le fog állni, “csak” pár hónap kell.
Az se segít, hogy biztos szoptatsz, krvára fáradt vagy, alig eszel vagy keveset és nem tudsz odafigyelni rá rendesen. Nem vagy hibás, törvényszerű folymat.

AI barátom aszongya:

A szülés utáni hajhullás hátterében a természetes hormonális változásokon kívül vashiány és számos egyéb tényező is állhat.
Bár a szülés követő telogén effluvium (a hormonális ingadozás miatti átmeneti hajvesztés) a leggyakoribb ok, teljesen igaza van abban, hogy a szervezet kimerülése és más mikrotápanyagok hiánya is felerősítheti vagy meghosszabbíthatja ezt a folyamatot. [1, 2]
A szülés utáni hajhullás legfőbb nem hormonális okai a következők:

1. Vashiány és vérszegénység

A terhesség alatt a magzat növekedése, majd a szülés során fellépő vérveszteség drasztikusan kiürítheti az anya vastartalékait. A vas elengedhetetlen a hajhagymák oxigénellátásához és a sejtek osztódásához. Ha a ferritin (raktározott vas) szintje alacsony, a szervezet a létfontosságú szervek felé irányítja a vasat, a haj növekedését pedig leállítja. [1, 3]

2. Pajzsmirigyproblémák

A szülést követő egy éven belül kialakulhat úgynevezett postpartum thyroiditis (szülés utáni pajzsmirigy-gyulladás). Ez a betegség kezdetben pajzsmirigy-túlműködést, majd gyakran alulműködést okoz, aminek az egyik vezető és kifejezett tünete a diffúz hajhullás. [4]

3. Egyéb tápanyag- és vitaminhiányok

A szoptatás rendkívül energiaigényes folyamat, amely elszívja a vitaminokat az anya szervezetéből. A haj szempontjából kritikus fontosságú hiányállapotok: [1, 4]

• D-vitamin hiánya
  • B-vitaminok (különösen a biotin / B7-vitamin) hiánya
  • Cink és szelén alacsony szintje
  • Fehérjehiány (ha a kismama a fáradtság miatt nem táplálkozik megfelelően kiegyensúlyozottan) [2]

4. Fizikai és lelki stressz, alváshiány

A szülés maga egy óriási fizikai trauma a testnek, amit a krónikus alváshiány és az újszülött körüli folyamatos aggodalom, stressz követ. A megemelkedett kortizolszint (stresszhormon) bizonyítottan idő előtt nyugalmi fázisba kényszeríti a hajhagymákat. [2]

A pusztán hormonális alapú hajhullás általában a szülés utáni 2–4. hónapban kezdődik, és maximum a baba 6–12 hónapos korára teljesen magától rendeződik. [5, 6]

2 Likes

Elhiszem, nekem is nagyon durva volt. Ahogy hozzáértem a hajamhoz, csomókban maradt a kezemben, rendesen beborította a padlót. Akkoriban kivételesen nem a kutya miatt kellett naponta porszívózni :sweat_smile: Nem volt elég a hajmosás végén kiszedni a hajat a lefolyóból, közben is ki kellett mert nem folyt le a víz :rofl: Szülés után gyakori, a hormonok okozzák, el fog múlni magától is, a hajad is vissza fog nőni. Az lesz még szép időszak, amikor összevissza állnak a babahajak :grinning: Nekem frufrut kellett vágatni, annyira sok babahajam volt elöl, hogy úgy néztem ki, mint aki megpróbált magának frufrut vágni, akkor meg már inkább nézzen úgy ki, mintha direkt lenne :grinning:

2 Likes

Hát, keveset semmiképpen nem eszek. :grinning_face_with_smiling_eyes: Különben nem tudnék szoptatni. Kisbabám igazi Csöcsfalodásom, hál Istennek. :grinning_face_with_smiling_eyes:

Fáradt nem igazán vagyok. A Kislányunk angyali kisbaba.

Ezeket a vitaminokat mind szedem, szóval tényleg akkor ez a hajhullás hormonális, és nincs mit tenni, ki kell várni. :roll_eyes::blush:

Kezdem érteni miért lesz sok gyerekes anyuka rövid hajú…

2 Likes

Ha egy jótanácsot mondhatok: nem tudom, mennyire hosszú a hajad, de ha hátra kell fogni, akkor csak hajpántot használj. Én az első terhességnél úgy félig, csak a felső részt fogtam össze hajcsattal, és oldalt nagyon megritkult, ott jobban hullott, mint máshol, gondolom, húzta a csat. Akkor kezdtem el a Varga hajcseppet használni, mert nagyon megijedtem. De végül szépen visszajött ott is a dússága. A második gyereknél már csak hajpántot hordtam, és akkor egyenletesen hullott.

3 Likes

Igen, köszönöm, ez már nekem is eszembe jutott.

1 Likes