Szavatosság, lejárati idő a gyakorlatban

#6

Élelmiszereknél szigorú vagyok. Ha lejár a szavatossága, megy a kukába. Ha még nem járt le, de furcsa a színe, illata, állaga, akkor szintén.
Smink: szempillaspirálnál én is szigorúan betartom a 6 hónapot, mert tartok tőle, hogy könnyedén összeszednék egy szemgyulladást. Akkor is kidobom, ha még nem telt el 6 hónap, de kezd beszáradni, vagy nagyon csomósítja a pillákat.
Folyékony rúzsoknál, hagyományos rúzsoknál amint megváltozik az illata, megy a kukába.
Por állagú termékeknél viszont nem érdekel a szavatosság. A legrégebbi szemfestékpalettám több mint 4 éves, semmi baja.
Alapozót még sosem kellett kidobnom, próbálok odafigyelni mikor bontottam fel és lejárati időn belül elhasználni. Sajnos egyszerre több is meg van bontva, de ha sürget a lejárati idő, akkor képes vagyok heteken keresztül csak egyet használni.
Testápoló krémeket szoktam még kidobálni, mert megveszem, aztán csak nagyon ritkán használom. Volt ami meg is romlott, kellemetlen szaga volt.
Gyógyszereknél nagyon figyelek a szavatossági időre, semmit nem tartogatok ami lejárt.

2 Likes
#7

Talan a Jaclyn Hill ruzs dramarol jutott eszedbe? :smiley:
Szerintem szempillaspiral a legkritikusabb az osszes smink kozul. Kozel van a szemedhez, neha bele is megy, egy tobb éves spiral nagy gondokat okozhat.
A por allagu termekek es ruzsok lejarati ideje abszolút hidegen hagy, az 5 eves rimmel ruzsomat mar csak szentimentális okokbol tartogatom, de meg mindig ugyanolyan illata es allaga van.
Alapozobol es korrektorbol igyekszem egyszerre max kettot felbontani, igy biztos elhasznalom szavidő előtt.

1 Like
#8

Gyógyszerek mennek a gyűjtőbe, ha lejártak. A legtöbb bőrápoló kozmetikumot használom lejárati idő után is, ha megmarad. Már jobban figyelek arra, hogy elhasználjam és ne halmozzam, tartogassam ezeket. Sminkszereket, ha nem szemkörnyékiek, szintén idejükön kívül is kenem magamra. Spirállal nagyon kell vigyáznom, régebben fél évig, manapság 2-3 hónapig tartom meg. Kajaügyben “fejlődöm”. Azelőtt állati finnyás voltam. Lejárat előtt egy nappal kidobtam az eledeleket. Manapság, ha zárt termékről van szó, következő napon is elfogyasztom. Az állag, szag változása intő jel, ilyenkor mindegy a hivatalos lejárat, kihajítom.
Vannak dekorkozmetikumaim, amiket én is emlékek miatt tartogatok vagy azért, mert annyira tetszik (beteges), hogy csak nézegetem, rakosgatom, birtokolni akarom :crazy_face:, persze magamra nem kenem.

2 Likes
#9

" mindestens haltbar bis… bedeutet nicht:tödlich ab…" ha megnézitek, az angol “best before” illetve a német sokkal találóbb kifejezést használ.
A bontatlan tejtermék, készétel a feltüntetett dátum után is fogyasztható, sőt a bontott tejtermék gyakran azután pár napig is. Hússal nem tudom,többnyire nem vákuum csomagol tatveszek és egyből elkészítem,de a szaga, nyálkássága elárulja, ha inkább kuka. Szempillaspirált, ha naponta haszálom, el is fogy 2 max. 3 hónap alatt, az szemhéjpudereimet alig használom, lezártan semmi baja nem lesz évek múltán sem. Alapozót vettem kb két éve, mist fogom kidobni, majdnem tele, mert nincs türelmem használni, csak a helyet foglalja. Nyáron az arckrém, kontaktlencse ápoló a hűtőben laknak, itt nem romlanak meg. Nálam nagyon meleg van nyáron, kellemesebb is hűvös krémet kenni az arcomra. Tusfürdő és testápoló hamarabb elfogy, mint egy év, főleg mióta nem 11,hanem csak 4 féle áll a kád szélén.
Lejárt testápolót is a szaga, állaga árul el, nem a dátum rajta.
Egyedül a lencseápolómmal pazarlok kicsit: egyszer a nagy kiszerelésű, ami gazdaságosabb, megromlott, kb a felénél. Azóta csak kicsit veszek, drágább, de az elfogy 1,5 hónap alatt, néha hamarabb is.

3 Likes
#10

Honnan vetted észre, hogy megromlott a lencseápoló? Én is használok, de nem tartom hűtőben (még).

#11

Betettem a lencsét és egyből nagyon szúrta a szemem, nem olyan érzés, mint amikor már régóta van bent, hanem sokkal csípősebb. Vettem másik folyadékot, leöblítettem, ázott benne egy napot, aztán hordtam tovább gond nélkül.

#12

Értem, nekem még nem volt ilyen, de akkor majd figyelni fogok rá.

#13

Nagyon jó volt olvasni a válaszaitokat! :slight_smile: Megnyugtató dolog látni, hogy nem csak én kezelem lazábban ezt a dolgot, mint amit a gyártók szeretnének elérni. Válaszolok végre én is :slight_smile:

Régebben féltem a feltüntetett lejárati időtől (főleg ennivaló esetében), de ma már abszolút lazán kezelem, és inkább más jelekre figyelek oda tudatosan - sosem volt még problémám belőle. @Kinga79 idézete szuper, és egyetértek: a német, és főleg az angol kifejezés sokkal jobban kifejezi a lényeget, és jobban is hangzik, nem ijeszti meg a felhasználót.

Én élelmiszerben és sminktermékben is az állagot, szagot, és ezek esetleges változását figyelem, ha ezekben nem tapasztalok változást, tovább használom/megeszem a terméket. Batch code-ot sosem néztem még, bár valahol mindig kíváncsi voltam, hogy hol, hogyan ellenőrizhető ilyesmi, ezt ti hol, hogyan csekkoljátok?

Kaja-téren nekem szerintem adott egy adag bátorságot, amikor teljesen kiiktattam az állati eredetű termékeket, egyszerűsítés ez persze, de mindig arra gondolok, hogy egy teljesen növényi cuccban mi romlana meg olyan hamar? Nagyon sok könnyebben romlandó összetevő pont az állati eredetű alapanyagok közül kerül ki. Bevallom, én simán ettem már meg egy hónapja lejárt növényi joghurtot, miután konstatáltam, hogy a szaga és az állaga is teljesen a megszokott, száraz termékeket pedig simán hosszú hónapokkal a szavatosság után is megeszek/felhasználok. Az egyetlen, amire a saját pozitív tapasztalataim ellenére igyekszem szigorúan odafigyelni, az az, hogy pl. a baráti összejövetelre sütött sütibe ne rakjak lejárt cuccot, mert másokkal nem szeretnék játszani. Férjemet meg szoktam kérdezni a közös kaják esetében, de neki se szokott ezzel gondja lenni :slight_smile:

Kencéknél se a lejárati időt, se az “x hónapig lehet kibontva”-piktogramot nem szoktam túl komolyan venni*, ha szag-vagy állagváltozás nem társul hozzá, itt viszont van azért, kivétel: a C-vitaminról pl. azt olvastam, hogy megromolva akár kárt is okozhat (ezt valaki meg tudná erősíteni?), így (olyan típusú C-vitamint tartalmazó) C-szérumnál odafigyelek a 3 hónapra, szerencsére azonban nem is nagyon szokott tovább tartani egy 30 milis szérum.

*A legfurábbnak azt tartom, amikor légmentesen lezárt, pumpás termékekre is ráteszik a piktogramot, pedig ezeket szerintem technikailag sosem bontod ki attól még, hogy használod :thinking:

Amivel viszont gondban vagyok kicsit: én eddig a szempillaspirált egy év után dobtam ki mindig (mert nemhogy sosem használtam el, de állagváltozásig se jutottam el soha fél év alatt), és úgy látom, ezzel azért egységesen szigorúbb mindenki. Mit gondoltok, akkor is vigyázzak inkább ezzel, és dobjam ki fél év után, ha én kéthetente jó, ha egyszer használok spirált, szóval nemhogy nem fogy el, de alig tízszer nyitom ki fél év alatt? :roll_eyes:

3 Likes
#14

Ha ilyen ritkán használod a szempillaspirált, szerintem nyugodtan tartsd meg egy évig.

2 Likes
#15

Szerintem nyugodtan tartogathatod fél évnél több ideig, főleg ha nem használod gyakran. Én minden nap használok, de nem dobom ki hat hónap után.
Élelmiszerrel is laza vagyok, hiszen mint ahogy már írtátok, mást jelent a fogyaszthatósági és a minőségmegőrzési határidő. Simán megeszem a 3 hete lejárt joghurtot, eddig még sosem volt semmi baja, nem volt fura szaga, sem állaga. Lejárt húst, felvágottat azért nem vennék/ennék, bár azon már látszik, érződik is, hogy nem jó. Egyszerűen aki ért hozzá, tapasztalt, simán megmondja szagról, állagról, hogy valami jó-e (szerintem).
Kozmetikumot viszont igyekszem időben elhasználni, több éves alapozót, arckrémet nem használnék el.
Főleg parfümök batch kódját szoktam ellenőrizni a checkfresh.com-on vagy a checkcosmetic.net-en. Sminkek közül viszont sokat nem találtam meg.

3 Likes
#16

Nagyon köszi a tippeket lányok! :slight_smile:

“Egyszerűen aki ért hozzá, tapasztalt, simán megmondja szagról, állagról, hogy valami jó-e (szerintem).” Ezzel tökéletesen egyetértek, szerintem is így van. Fontos odafigyelni a jelekre és megtanulni, hogy mi mire utal, már csak azért is, mert a rányomott dátum sem garancia: sokszor futottam már bele olyan esetbe, hogy dátum alapján még bőven szavatos dolog nem volt már jó, gondolom nem megfelelő tárolás állhatott a háttérben, vagy valami gixer a gyártási folyamatban. Az esetek 99%-ában a szag, állag és íz tökéletesen elárulja egy termékről (élelmiszer esetében legalábbis), hogy fogyasztható-e még.

Más, amit tegnap elfelejtettem: egészségügyben dolgozott húgom tanácsára én gyógyszert sem dobok ki azonnal a lejárat után, nekik azt mondták/úgy tanították(?), hogy a ráütött dátum után fél évig még felhasználható minden, addig bizotsan működik még a hatóanyag.

2 Likes
#17

Egyébként én tanultam anno élelmiszer-eladónak (sosem dolgoztam benne), áruismereten nekünk is azt mondták, hogy az üzletekben árulni lejárt terméket már tilos, egyébként a legtöbb dolog nyugodtan fogyasztható, szárazáru esetében akár hónapokkal később is.

3 Likes
#18

Tök érdekes (és megnyugtató) azt hallani, hogy még oktatásban is azt mondják, hogy simán lazábban kezelhető az ilyesmi :slight_smile: Igen, azt tudtam, hogy itthon nem lehet lejárt terméket árulni (régebben többször szóltam is érte boltokban, de mostanában nem látok már olyan gyakran, lehet, hogy szigorúbban nézik?), ami azért fura, mert külföldön meg simán látok ilyesmit: természetesen leakciózva, de szavatossági időn túli terméket is a polcokon hagynak még egy ideig. Valahol értem, hogy félnek a felelősségvállalástól, de valahol meg túl szigorúnak és pazarlásra biztatónak tartom a jelen szabályozást, biztosan rengeteg olyan élelmiszer kerül a kukába pusztán azért, mert aznap/tegnap lejárt, ami amúgy még simán ehető lenne, és biztos, hogy van, ahol meg még örülnének is neki :roll_eyes:

1 Like
#19

Elvileg itthon lejárat előtt kéne akciózni. Pl. egy zacskós levest 2-3 héttel korábban, a joghurtot aznap, vagy 1-2 nappal korábban már akciósan kellene árulni. Azért, hogy elfogyjon a készlet, mire lejárna.
De hát sok helyen még az sem valósul meg, hogy az újabbakat a régebbi mögé tegyék (pl. konzervnél).

2 Likes
#20

Valóban kevesebb lejárt holmi van a boltokban, szerintem is. Régen mennyi bajom volt ilyesmivel! Vittem vissza a lejárt kimért salátát (egyértelműen romlott volt, tejfölt, savanyú tejet…) Manapság inkább a helytelen tárolásból vannak gondok: megérkezik a boltba, lepakolják és nagyon soká jut el a hűtőbe. Ilyenkor félúton megpunnyad, mi meg megvesszük annak tudatában, hogy a tejfölön a lejárati dátum pl, 2 hét múlva lesz. :worried:

#21

Én sem vagyok az értelmetlen pazarlás híve, de úgy gondolom, azok a szakemberek, akik megállapítják egy termék szavatossági idejét, szakértői a témának, míg én nem vagyok az. Milyen alapon bírálnám felül? Ugyanakkor lehetnek már olyan baktériumok egy lejárt termékben, amelyek külső szemlélőnek nem felfedezhetők, de a szervezetbe bekerülve, akár később is, komoly gondot okozhatnak, főleg egy esetlegesen legyengült immunrendszernél. Ezért én komolyan veszem a jelzett határidőket, spórolás ide vagy oda.

2 Likes
#22

Szuper ez a hozzáállás. Én szeretem az olyan kiskapukat, miszerint valami még x ideig jó, de tény, hogy laikusként nincs rálátásom. Innentől meg a saját felelősségem, hogy játszok a lejárati időkkel :frowning: Nyilván amin érezhető szagra/ízre, azt nem használom fel, de amin nem látok semmit, azt nem dobom ki, csak azért, mert lejárt. Egyetemista koromban egy liter tejet legalább egy hétig ittam, mert csak kávéba öntöttem, abba pedig nem fogyott túl gyorsan. Elvileg felbontástól 2-3 napon belül fogyasztandó, de a kisebb kiszerelésű drágábbat nem akartam megvenni, és kidobni, pazarolni sem akartam. Máig nem tudom, hogy ez vajon milyen problémát okozhatott volna, szerencsére soha nem volt semmi bajom.

2 Likes
#23

Én ezért írtam, hogy az csinálja így, aki ért hozzá. Pl. lejárt fűszerekkel nem szórakozok, mert tudom, hogy abban olyan mikotoxinok szaporodhatnak fel, amik magasabb hőmérséklet hatására sem pusztíthatók el.
De pl. egy eleve hőkezelt tejtől sok bajunk nem lehet, meg ott tényleg érződik, ha szó szerint megsavanyodik. Na meg nincsen legyengült immunrendszerem sem. Érdekesség, hogy pl. egy csontvelő átültetésen átesett beteg a legyengült, majdhogynem nem létező immunrendszere miatt csak és kizárólag frissen elkészült ételt ehet meg. Ha már kihűlt és fel kellene melegíteni újra, az már nem megfelelő.

3 Likes
#24

Nahát, milyen érdekes! (Tényleg, én ezt nem tudtam!)

#25

Úgy tudom, bizonyos betegségekben szenvedők valóban sokkal érzékenyebbek a fertőzésekre, pl. a népbetegségnek számító cukorbetegségben szenvedők is (sokan nem is tudnak róla, hogy cukorbetegek, pedig többek között a fertőzésekre való hajlam is jel lehet), vagy pl. egyes autoimmun betegségekben szenvedők, akiknél gyógyszeresen gyengítik az immunrendszert, amely a saját szervezetet támadja - lásd a népbetegség Hashimoto-pajzsmirigy alulműködés). Lejárt élelmiszerekben nagy tömegben lehet jelen ártalmas baktérium, amelyek növelik a fertőzés veszélyét.

1 Like