Emlékidéző parfümök


#1

Sziasztok!
Kíváncsi vagyok, hogy melyik a kedvenc, vagy éppen a legjobban utált parfümötök, ami élénken felidéz egy régi, vagy nem túl régi emléket.
Többször belefutottam már itt a Krémmánián “korosztályos” illatoknál nagyon hasonló sztorikba. Nekem ezek valamiért nagyon érdekesek emberi oldalról és tanulságosak is egyszerre, hogy hogyan ítél meg vagy ítél el egy parfümöt valaki a saját emlékei (és ezek szerint elég sokunk hasonló emlékei) miatt.
Rengeteg élethelyzet lehet, amikor a parfümválasztás örökre bevésődik az emlékekbe, és később emiatt hihetetlen értéke lesz, vagy éppen ellenkezőleg - egy életre megutáljuk.
Ha van kedvetek, írjatok ilyen sztorikat, én nagyon szeretem, amikor valaki egy értékelésbe belefűzi a személyes érzéseit, itt a fórumon meg pont van erre elég hely :slight_smile:


#2

Szerintem gyakran egy nem kellemes ismerős jellegzetes parfümje az, amit megutálunk :blush: Nálam is van ilyen, egy volt kolléganő sokat használta az adott illatot és evvel nálam az az illat már csak hozzá kötődik. Nem tudnám használni és nem is kedvelem.


#3

Sziasztok!
Nekem a legkedvesebb emlékidéző parfümöm Givenchy Ysatis. A 80-as évek végén, elsős gimnazista koromban kaptam anyukáméktól, ez volt az első igazi parfümöm. Még meg van😊dobozostul, persze üresen. Jelenleg a 4. üveggel használom. Minden “porcikáját” ismerem és ugyanolyan mint 30 éve. Az emlékek miatt és a folyamatos jelenléte miatt nem érzem régiesnek. Olyan érdekes: hiába fújtam magamra azóta ezerszer, mégis azt a régi házibulit idézi, ahol legelőször használtam, ahonnan hajnal 5-6 óra felé tekertem haza a piros Csepel kemping biciklimmel rikító neon szinű gatyában.
Kétségkívül nem az Ysatis Givenchyék legbálványozottabb illata, sokan nem is hallottak róla, de nekem az számít amit nekem jelent ez az illat. Amikor megkaptam nem tetszett:) nehezen induló örök szerelem lett, amolyan holtodiglan:) életem meghatározó illatává vált, jóban-rosszban velem volt, hozzámtartozik:)
Rengeteg parfümöm van, mai mércével mérve sokkal divatosabb illatúak, de Ysatis sorstanú köztük.


#4

Nahát, hol bújt meg ez a téma, hogy csak most találtam rá!?
Van egy parfüm, amivel ki lehet üldözni a világból és inkább meghalnék, mint hogy magamra fújjam: Ted Lapidus, Rumba. Meg szoktam érteni, ha valaki lefikázza azt, ami nekem tetszik vagy van, ami nekem nem jön be, de értem más mit szerethet benne, de ez az egyetlen, eddig, amit sehogy nem értek. Meg sem tudom magyarázni és azt hiszem emlékhez sem tudom kötni, így nem annyira témába vágó, mégis meg kellett említsem. Nem tudom mi van benne, nekem azonnali rosszullétet okoz.

Emlék fűz a Ciel (Amouage) parfümhöz, amit a nagypapám temetésén viseltem, direkt, mert ez nekem vigasz-illat. Azóta ha fújom, őt juttatja eszembe és ez kellemes élmény annak ellenére, hogy már nem él a Papám, akit nagyon szerettem.

A következők nem parfümök, hanem egy kenőcs bukéja, illetve önálló illatok.
Előbb a rosszat: főtt kávé. Az iskolába menős, korán kelős, nagyon szorongós reggelekhez kötöm, ezért gyűlölöm. A kávés csokit sem bírom. Egyedül a pörkölt kávébabot szeretem szagolni. De hogy ezt miért, azt senki ne kérdezze.

A római kömény illatát (másnak kellemetlen izzadtságszag) afrikai és arab ételekhez kötöm, mert olyanokat ettem, amikben ez a fűszer szerepelt. Ezek az ételek és a helyszínek pedig igen jó emlékek.
Ide kötődik a kedvenc férfi illatszerem, amit a férjem használ, amiben főszereplő a fenti fűszer: Declaration, Cartier-től. Megveszek érte!

Gyógyszertári popsikenőcs: Unuentum Infantum Fono VII.Természetesen a kisfiam babakorához kötöm, amikor cuki, puha popsiját kentem védelmül ezzel a zsíros cuccal. Be is vált, talán 2 alkalommal volt pelenkakiütése, amire más kellett. Furcsa, kicsit halszaga van a csukamájolajtól, de én a nyers tengeri halak szagát is szeretem. Fordítva vagyok bekötve.

Ja, és még egy: Yves Rocher Monoi de Tahiti szárazolaj sparay. A nyaralásokat idéző tiaré-virágos finomság. Holiday idején csak ezt vittem mindig parfüm helyett és testápolásra is. Még nem tudom honnan fogok szerezni utánpótlást.

Szép kis esti mese kerekedett :smiley:


#5

Jajajaj, elfelejtettem életem egyik legfontosabb személyéhez kötődő parfümöket felsorolni,az anyukám régebbi illatait:
Rive Gauche, YSL
Cabochard, Grés
Miss Dior original, Christian Dior
Fidji, Guy Laroche (?)

Ezekből az első kettőt néha hordom is.