C-vitamin Szérumok

#16

C vitamin szerintem nem tesz érzékennyé a fényre, de javítsatok ki, ha tévedek. Úgy tudom, hogy felerősíti a fényvédő hatását, ezért ajánlják sok helyen reggel használni.

0 Likes

#17

Ezt én is így tudom.

0 Likes

#19

C-Glow-t terveztem megvenni így első körben, akkor mehet egyből minden reggel fényvédő és hidratáló alá?

1 Like

#20

Igen!
20karakterkarakter

1 Like

#21

Igen, én is úgy használom.

1 Like

#22

Szerintem fényérzekenyítés a szempontjából ugyanúgy érdemes kezelni mint egy kémiai hámlasztót. 4 körül van a pKa értéke, a glikolsavé és származékaié (‘AHA’) 3.5 - 3.9 körül, a szalicilsavé és egyéb szaliciláté (BHA) 2-3 körül. Tömeget tekintve a BHA-hoz meg a mandulasavhoz van közelebb.

Őszintén szólva én nem találtam semmilyen hiteles forrást arra vonatkozóan hogy a C-vitamin vagy bármilyen származéka felerősítené a fényvédők hatását. (Hiteles forrás alatt azt értem, hogy nem valamilyen termék leírásában szerepel).
Önmagában semmilyen fényvédő hatása nincs: nem kromofór, tehát nem nyel el semmit az UV sugárzásból. Antioxidánsként az UV hatásra keletkezett szabad gyökök megfogásával van ‘anti-aging’ hatása (scavenging), de az általam talált publikációk ezt csak nano-titándioxid-rétegen vizsgálták, és többnyire lipiden (linolénsav, ha jól emlékszem), esetleg diszónfülön (nem nevet :slight_smile: ) Az én felfogásomban ez azért nem felerősítést jelent. Olyan vizsgálatról sem tudok ami a meglehetősen savas C-vitamin és a kémai fényvédők számos lehetséges hatóanyagának a keresztreakcióit vizsgálná. Ha valaki talál ilyet, küldje el mert érdekes téma :slight_smile:
Őszintén szólva, ha már belelendültem, olyan irgalmatlanul sok elfogulatlan, hiteles, szakmai körökben is idézett (nem csak Paula vagy Deciem) tanulmányt a C vitamin bőrápolásban való szerepéről sem találni, összehasonlítva pl. a retinol vagy a peptidek témakörével. Nem azt állítom, hogy nincs anti-aging hatása, vagy hogy ne lenne jó és hasznos összetevő, csak némiképp kevés a tudományos eredmény ahhoz, hogy, ahogy pl. a PC állítja, ‘anti-aging superstar’ piedesztálra lőjük a bőrápolásban.
Talán az játszik közre hogy mindenki tudja hogy fontos vitaminról van szó, szükséges a szervezetünk működéséhez, mégiscsak kedvesebben cseng a fülnek mint egy szuperoxid-dizmutáz mondjuk, ergo biztos jó lesz bőrön is.

Ha belegondolok, a legtöbb, C-vitaminnak tulajdonított eredmény (folthalványulás, egységesebb bőrfelszín, üdébb arcszín) némiképp egybeeseik azzal, amit a kémiai hámlasztók óvatos alkalmazásával érnek el a felhasználók. De ez csak a magánvéleményem, lehet a tüske beszél belőlem, mert az én bőröm nem bírja a C-vitamint (a gyenge AHA-ra és a C-vitaminra ugyanúgy reagál, a BHA-t kis koncentrációban szereti.)

Bocs a novelláért :slight_smile:

6 Likes

#23

Nagyon köszi! Tök jó hogy utána néztél! Bevallom, nekem eszembe sem jutott volna…

0 Likes

#24

@Vicus, azt hiszem, az egyik legjobbat vàlasztottad :clap:, benne van minden (C+E vit.+Ferulicsav), olcsò és ràadàsul hazai termék :+1:. Na ehhez aztàn én pl. nem tudok hozzàjutni :roll_eyes:

“… mehet egyből minden reggel fényvédő és hidratáló alá?” - felénk mostanàban két “iskola”/tézis létezik: a régebbi szerint reggel hasznàlandò, hogy maximàlisan és azonnal kifejthesse a fotòvédelmét a sugàrzàs àltal keletkezo szabadgyokok lekotésével, mìg az legùjabb tézis szerint savas kèmhatàsàbòl adòdòan jobb este hasznàlni.

En pl. eddig mindig (foleg a nyàri szezonban) reggel hasznàltam, de azt is tudni kell, hogy a C-vitamin 72 òràig a borben marad és teszi a dolgàt, tehàt ebbol a szempontbòl elegendo lenne minden 3. nap hasznàlni. Ez azoknak is kedvezo lehet, akiknek a bore nemigen kedveli a C-vitamint. Szàmukra (is) jò lenne osszegyujteni az egyèb - nem irritàlò - antioxidànsokat tartalmazò kozmetikumokat, mint pl. a zold tea (Replenix Serum), lipoic sav (TO Alpha Lipoic Acid 5%), Pycnogenol (TO Pycnogenol 5%)…

4 Likes

#25

@Sugarplumfairy, annak ellenére, hogy nem vagyok szakérto, csak egy skincare passzòval megàldott laikus, 99%-ban egyetértek a “novellàd” dialektikàjàval :ok_hand:

A C-vitamin (L-ascorbic sav) többé-kevésbé hámlasztó hatású, mivel sav (pH 3,5 körül) és minden sav exfoliáns. Antioxidánsként védi a bőrt a napsugárzás által okozott szabadgyököktől (az oxidatív stressz ellen küzd), de nem véd a nap sugaraitòl, mert a C-vitamin nem fényvédő, hanem egy sav. Bár önmagában nem fényérzékeny, de napközbeni használatához ajánlatos egy jò fényvédő (magas SPF-fel), mert a bőr érzékennyebbé és reaktívvá válik/hat, megelőzendő a foltok és irritációk kialakulását akinek a bőre erre hajlamos. Emiatt – az egyik “iskola” szerint – a tiszta és magas koncentràtumù C-vitamint tartalmazò kozmetikumot (inkább nyáron és pl. vìzparton) jobb este használni.

Szerinted kevés a tudományos eredmény ami a hatàssossàgàt igazolja.
En, mint laikus, csak egy màsik àltalam kovetett fòrumon olvasottakra tudok hivatkozni.
Pl. a C-vit. + E vit. + ferulinsav kombinàciòjàròl – (“Ferulic acid stabilizes a solution of vitamin C and E doubles its photoprotection of skin”…PMID16185284 su PubMed).

Vagy arra a kérdésre, hogy a C-vitamin és származékai hatnak-e a “kollagéntermelésre”?
Az itteni fòrumon a “gurunktòl” pl. ezt a dokumentàcòt talàltam:
Double-blind, half-face study comparing topical vitamin C and vehicle for rejuventaion of photodamage”; a SkinMedica Vitamin C Complex-rol “Topicaly applied vitamin C enhances th mRNA level of collagens I and III, their processing enzymes and tissue inhibitor of matrix metalloproteinase 1 in the human dermis”; "Use of topical ascorbic acid and its effects on photodamaged skin topography".
Azt àllìtjàk, hogy az aszkorbinsav stimulálja a kollagénszintézist, mert lipid-peroxidációt indukál - (“Modulation of collagen synthesis by growth factors: the role of ascorbate-stimulated lipid peroxidation" & "regulation of collagen sysnthesis by ascorbic acid: characterization of the role of ascorbate-stimulated lipid peroxidation”).

Amùgy pedig a szàmtalan “hogyan” és “miért”-ekre bőséges szakirodalmat a PubMed -en lehet talàlni, csak annak, aki el akar mélyulni a témàban, legyen elég kedve és ideje “google”-ozni :wink:

3 Likes

#26

Modulation of collagen synthesis by growth factors: the role of ascorbate-stimulated lipid peroxidation" & "regulation of collagen sysnthesis by ascorbic acid: characterization of the role of ascorbate-stimulated lipid peroxidation

Ez a cikk 1991-es, ha jól emlékszem. Nem gond, hogy régi, csak túlzás, hogy lassan harminc éve ezzel példázódik mindenki, aki C-vitaminos szérumot ad el :slight_smile: Valóban arról szól, hogy hogyan modulál egyes expressziós folyamatokat a C-vitamin alkalmazása, de a kísérletek csészékben, sejtvonalakon történtek. Nem bőrön. Ennek a tanulmánynak a fehérjeexpresszió a célterülete, nem a bőrápolás.

"Ferulic acid stabilizes a solution of vitamin C and E doubles its photoprotection of skin”

Ezt is olvastam, és kutatócsoport előző publikációját is hasonló témában (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0190962203007813), ez utóbbi az egyik legidézetebb (tudományos körökben) publikáció a témában. Itt az orromat birizgáló csúsztatás mindössze annyi, hogy ezek a cikkek a három hatóanyag antioxidáns viselkedéséről szólnak (photoprotection = ebben az értelemben a biopolimer környezet védelme az UV hatásra keletkezett gyököktől), míg a photoprotection minden más, köznapibb, marketingelt értelemben = fényvédelem. Ha megengedtek egy analógiát, ez olyan, mintha a fájdalomcsillapítót ‘fejfájás megelőző szer’-ként fognánk fel.

No mindegy, ezek csak apróságok, és fenntartom hogy a C vitaminnak (és a többi antioxidánsnak) fontos helye van a bőrápolásban, ezt egy pillanatra sem vitattam :slight_smile:

Ha valaki érdeklődését esetleg felkeltettem, itt van egy egészen friss, olvasmányos összefoglaló fényvédelem témában:
ITT

3 Likes

#27

Használta már valaki közületek a TO C-vitamin szilikonos szuszpenziót?
Én megvettem másfél hónapja, rögtön elkezdtem használni. Egy használat után borzalmasan büdös volt tőle a kezem. Nem rögtön, hanem másnap reggelre olyan volt a kezem szaga, mintha egész éjjel gombát szedtem volna az erdőben. Hiába mostam meg a kezem, nem múlt el, sőt, ha kicsit is izzadt a kezem, akkor rögtön előjött megint a szag, néha fémes volt, néha gombás.
A legjobb az egészben, hogy egészen pár nappal ezelőttig fogalmam nem volt róla, hogy emiatt van. Azt hittem valami egészségügyi problémám van, voltam orvosnál, elküldött vérvételre, persze nem találtak semmit. Mondta a házidoki, hogy biztos valami hormonprobléma. Már mentem volna endokrinológushoz, amikor is anyukám mondta, hogy neki is egy picit ilyen szagú a keze, mióta ezt használja. Múlt hétvégén voltunk Londonban, direkt nem vittem szinte semmit, ami arcápolás, nem is volt ilyen szagú a kezem. Hazajöttünk, bekentem az arcom, reggelre megint borzalmas szag, és még 3 napig kitartott, annak ellenére, hogy az volt az utolsó este, hogy kentem. Szóval… mi a fene? Másnak is volt ilyen tapasztalata? Van esély arra, hogy találok olyan C-vitaminos szérumot, ami után nem lesz napokig elviselhetetlen szagú a kezem? :smiley:

1 Like

#28

Jesszus :smiley: Én még nem használtam ezt a terméket, de nem is fogom úgy érzem. Nekem a G&G széruma van meg és ilyet nem tapasztaltam.

0 Likes

#29

Nekem az az elméletem (de nem találtam rá cikket, bár annyira nem kerestem) hogy a bőrre felvett C-vitamin hasonlóan viselkedhet mint a bőrre kerülő vas vagy réz ionok, azaz egy oxidatív-reduktív kaszkád során a bőrön természetes módon jelen lévő lipidek, lipidperoxidok és egyéb rokon vegyületek bontásába avatkozik és illékony, karbonilszármazékokból álló koktél szabadul fel. Ennek általában harmada 1-oktén-3-on, ami az emberi szaglóhámon keresztül “gombás”-ként vagy “fémes”-ként fordítodik le, koncentráció függvényében. Ez szó szerint a “vérszag” egyik alkotóeleme :slight_smile: Szóval szerintem ha fémes szagot érzel a tenyereden a C-vitaminos szérumtól, az nem biztos hogy azt jelenti hogy romlott, vagy rossz, hanem hogy a formulázás miatt aktívabb ilyen szempontból, pl. el tudom képzelni hogy a propanediolban felvitt C-vitaminnal gyorsabban lepörögnek lipidbontások, és egyszerre érzed a felszabaduló koktélt, ami fel se tűnne ha fokozatosan szabadulna fel. Vagy lehet hogy bizonyos lipidből esetleg több van a bőrödön, vagy az orrod érzékenyebb a keletkező szagokra, bár az okténonok már ppb mennyiség alatt is szagérzetet váltanak ki a legtöbb emberből.
Ami még eszembe jutott, hogy ha használsz squalene tartalmú cuccokat, és esetleg emiatt a lipidprofil a bőrödön módosul, az magyarázhatja az erősebb szagot, ha jól tippelem, az a peroxidációra leghajlamosabb lipid.

Volt valahol a témához elmentve egy cikkem, ha érdekel előásom, GC-vel mérték a keletkező karbonilokat, egész érdekes volt (jól rémlik hogy vegyész vagy amúgy? )

2 Likes

#30

Igen, jól rémlik :slight_smile: Megköszönném, ha elő tudnád ásni azt a cikket, érdekesnek hangzik. :slight_smile:
Valahogy amúgy nem jutott eszembe, hogy pont ilyesmitől lehet, annyira az volt bennem, hogy velem van a baj. :))
Próbáltam utánanézni, hogy pontosan hogyan mehetne egy ilyen reakció, egyelőre pontos mechanizmust vagy cikket, ami erről szólna, még nem találtam. Ha hazaérek jobban utánanézek a régi tankönyveimben :slight_smile: Mentségemre szóljon, hogy csak papíron vagyok vegyész, sajnos/nem sajnos de nem dolgozom a szakmában :confused:

0 Likes

#31

Azt hiszem a külső vinyómon van, de este rákeresek. Viszont ebben is le van írva egy része:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/anie.200602100

Szerintem pontos mechanizmust nem fogsz találni, még a vas vagy réz által katalizált (itt katalizált mint átvitt értelem :slight_smile: ) mechanizmusra sincs elfogadott elmélet. Amire találhatsz pontos leírást az a lipidperoxidáció mechanizmusa, és onnan már csak egy ugrás a karbonil-felszabadulás :slight_smile:

1 Like

#32

Én használtam korábban mindkét TO C-vitaminos cuccot, nem volt egyiktől sem szagos a kezem.

Legalábbis nem tűnt fel semmi, bár nem használtam minden nap.

1 Like

#33

En ezt a termeket pont nem hasznaltam, de mastol is hallottam ezt, hogy budos tole a keze.
Nekem semmilyen C-vitamin nem okozott ilyet (TO ATIP és EAA), Drunk Elephant C-Firma es C-Tango.

0 Likes

#34

Köszi szépen, megnézem! :slight_smile:

0 Likes

#35

Én csak a G&G-t használtam, és éreztem a fémes szagot, de nem ezért hagytam abba, hanem mert lemállik az arcom a C-vitamintól, hallelujah :slight_smile:

Most olvasok egy reddit thread-et a témában és érdekes hogy ugyanannál a terméknél van aki semmit nem érez, van akinek meg a gyomra forog minden használatnál. Mindeközben nem szégyellem bevallani hogy a bal tenyeremre C-vitamin por van feldörzsölve squalene-al, várom a fémes a szagot :smiley:

3 Likes

#36

Uuu, izgi, kíváncsi vagyok mi lesz belőle :))
Nekem abszolút nem jött rögtön, de reggelre olyan borzasztó szaga lett, konkrétan a párom kifordult a szobából, annyira nem bírta elviselni (bár az ő szaglása nem emberi, szerintem valami alien szuperszaglószervekkel).
Amúgy nem használok squalene-es cuccokat, szóval elvileg az nem lehet a ludas.

0 Likes